Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Sastāvdaļas
- 240 g zirņu
- sāls
Speķa mērcei:
- 60 g žāvēta speķa
- 40 g sīpolu
- 10 g kviešu miltu
- 1 glāze ūdens
- 40 g skāba krējuma
- sāls
- zaļumi
Pagatavošana
- Dzeltenos vai pelēkos zirņus izmērcē, vāra, līdz tie mīksti.
- Gabaliņos sagrieztu speķi kopa ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep, pieliek miltus, izmaisa un sabrūnina, tad pielej ūdeni vāra 10 minūtes, pieliek krējumu un sāli.
- Vārītos zirņus ber dziļākā traukā, pārlej ar speķa mērci, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem (dilles vai pētersīļi).