Tunča salāti ir vieni no populārākajiem pasaulē, un tam ir savi iemesli.
Tunča gaļa ir trekna, bez sīkām asakām un augsti novērtēta tās augstā proteīnu satura dēļ.
Tuncim piemīt īpašas garšas īpatnības un tas satur tikai aptuveni 120 kilokalorijas uz 100 gramiem produkta.
Turklāt tuncis satur daudz omega-3 un omega-6 taukskābju, kas ir noderīgas sirds un asinsvadu sistēmai, jo tās palīdz tikt galā ar holesterīnu, samazinot sirdslēkmes attīstības risku un asins recekļu varbūtību.
Universālais tuncis lieliski sader ar dārzeņiem, garšaugiem, olām, avokado un pupiņām. Un tāpēc, ka tam nav gandrīz nekādas raksturīgas zivju garšas, vienkāršus un barojošus tunča salātus ēd pat tie, kas atsakās no citām zivīm.
Piedāvājam 10 lieliskas tunča salātu receptes katrai gaumei!
Salāti ar tunci un marinētiem gurķiem
Sastāvdaļas:
- 2 ēdamkarotes majonēzes;
- 2 ēdamkarotes grieķu jogurta;
- ½ citrona;
- ¼ sarkanā sīpola;
- 2 – 3 marinēti jeb sālīti gurķi;
- 240 grami konservēta tunča;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
Sajauc majonēzi, jogurtu un citrona sulu. Pievieno sīkos kubiņos sagrieztus sīpolus, gurķus un tunci. Pievieno garšvielas un visu sajauc.
Tunča salāti ar avokado, gurķi un seleriju
Sastāvdaļas:
- 1 avokado;
- 1 gurķis;
- puskātu selerija;
- ¼ sarkano sīpolu;
- 100 konservēta tunča;
- nedaudz pētersīļu;
- 1 ēdamkarote olīveļļas;
- 1 ēdamkarote citrona sulas;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
Avokado un gurķi sagriež vidēja lieluma gabaliņos. Seleriju un sīpolu sagriež smalki. Pievieno tunci, sasmalcinātus zaļumus, eļļu, citrona sulu, sāli un piparus. Ar dakšiņu nedaudz saspaida avokado un visu sajauc.
Salāti ar tunci, pupiņām un tomātiem
Sastāvdaļas:
- 10 ķiršu tomātiņi;
- 240 grami konservēta tunča;
- 200 grami konservētu vai vārītu balto pupiņu;
- dažas sīpola loksnes;
- 2 ēdamkarotes olīveļļas;
- 2 ēdamkarotes citronu sulas;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas;
Pagatavošana:
Tomātus sagriež četrās daļās. Pievieno tunci, pupiņas, sasmalcinātus sīpolus, eļļu, citronu sulu, sāli, piparus un visu sajauc.
Tunča salāti ar gurķiem un olām
Sastāvdaļas:
- 2 olas;
- 2 gurķi;
- 2 ēdamkarotes olīveļļas;
- 100 grami konservēta tunča;
- 1 tējkarote Dižonas sinepes;
- 1 tējkarote citrona sulas;
- daži ķiršu tomātiņi;
- nedaudz diļļu;
- sāls – pēc garšas;
Pagatavošana:
Novāra cietas olas. Kad olas atdzisušas, tās un gurķus sagriež nelielos kubiciņos. Tad sajauc eļļu, sinepes un sāli.
Divos atsevišķos slāņos liek gurķus un tunci, papildinot tos ar mērci. Pa virsu liek olas. Visu noformē ar tomātiem un dillēm.
Tunča salāti ar turku zirņiem, papriku un zaļumiem
Sastāvdaļas:
- ½ sarkanā sīpola;
- ½ sarkanās paprikas;
- sauja spinātu;
- dažas salātu lapas;
- 150 grami konservēta tunča;
- 80 grami konservētu vai vārītu turku zirņu;
- daži pētersīļu zariņi;
- 2 tējkarotes citronu sulas;
- 2 tējkarotes olīveļļas;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
Sīpolu un papriku sagriež sīkos kubiņos. Rupji sasmalcina salātus un spinātus. Tad pievieno tunci, zirņus, sasmalcinātus pētersīļus, citronu sulu, eļļu, sāli, piparus un visu sajauc.
Salāti ar tunci, avokado, āboliem un riekstiem
Sastāvdaļas:
- 50 grami sasmalcinātu mandeļu vai valriekstu;
- 1 sīpols;
- 1 zaļš ābols;
- 1 avokado;
- 400 grami konservēta tunča;
- 1 tējkarote citronu sulas;
- 2 – 3 ēdamkarotes majonēzes;
- malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
Uz sausas pannas apgrauzdē riekstus. Mazos gabaliņos sagriež sīpolu, ābolu un avokado. Pievieno riekstus, tunci, majonēzi, citronu sulu un piparus. Visu samaisa.
Tunča salāti ar kukurūzu un olām
Sastāvdaļas:
- 1 ola;
- ½ sarkanā sīpola;
- 120 grami konservēta tunča;
- 120 grami konservētas kukurūzas;
- 2 ēdamkarotes majonēzes;
- daži lociņi;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas;
Pagatavošana:
Novāra cietas olas. Kad olas atdziest, tās sagriež uz četrām daļām. Sīpolus sagriež plānos pusapļos. Pie sīpoliem pievieno tunci, kukurūzu, majonēzi, sāli, piparus un visu samaisa. Dekorē ar olām un apkaisa ar smalki sagrieztiem lociņiem.
Salāti “Mimoza” ar tunci
Sastāvdaļas:
- 2 kartupeļi;
- 1 burkāns;
- 2 olas;
- 150 grami konservēta tunča;
- 2 – 3 ēdamkarotes majonēzes;
- nedaudz diļļu;
Pagatavošana:
Novāra kartupeļus, burkānu un olas. Olām jābūt cieti vārītām. Kad viss atdziest, kartupeļus, burkānu un olu baltumus sarīvē uz vidējas rīves. Olu dzeltenumus saspaida ar dakšiņu. Tālāk viss ir jāsakārto slāņos, pirmajā slānī liek kartupeļus, tad tunci, tad burkānu ar olu baltumiem. Katru slāni noziež ar majonēzi. Salātus apkaisa ar saspiestu olu dzeltenumu un sasmalcinātām dillēm.
Salāti ar tunci, Pekinas kāpostiem, olām un olīvām
Sastāvdaļas:
- 2 olas;
- 250 grami Pekinas kāpostu;
- 50 grami olīvas;
- 120 grami konservēta tunča;
- 1 – 2 ēdamkarotes olīveļļas;
- 1 ēdamkarote citrona sulas;
- nedaudz pētersīļu;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
Novāra cietas olas. Kad olas ir atdzisušas, tās un kāpostus sagriež plānos salmiņos. Olīvas sagriež aplīšos. Pievieno tunci, eļļu, citronu sulu, sasmalcinātus pētersīļus, sāli, piparus un visu samaisa.
Salāti ar tunci, tomātiem, paipalu olām un fetas sieru
Sastāvdaļas:
- 7 paipalu olas;
- 1 tomāts;
- 1 sīpols;
- 100 grami fetas siera;
- 140 grami tunča;
- dažas salātu lapas;
- šķipsniņa cukura;
- pāris ēdamkarotes olīveļļas;
- 1 tējkarote ābolu etiķa;
- pāris zariņi pētersīļu;
- sāls – pēc garšas;
- malti melnie pipari – pēc garšas.
Pagatavošana:
Novāra cietas paipalu olas. Tomātu sagriež prāvos gabaliņos, sīpolu sagriež gredzenos, sieru kubiciņos. Sīpolu pārkaisa ar cukuru un šķipsniņu sāli, tad aplej ar ābolu etiķi. Olas pārgriež uz pusēm. Salātlapas sagriež palielos gabalos.
Uz trauka izklāj salātus, pusi tunča un tomātu. Pievieno eļļu, sāli un piparus. Pa virsu liek atlikušo tunci, olas un aplej ar eļļu. Tad liek sīpolus, sieru un apkaisa ar pētersīļiem, sāli, pipariem un uzšļaksta nedaudz eļļas.