Mums speķa pīrādziņi šķiet tik pierasti, ka īsti tos nenovērtējam. Izrādās, pīrāgiem latviešu gaumē īsti nemaz nav analogu. Latvisks pīrāgs ir gatavots no rauga mīklas, tam jābūt 5–13 centimetru lielam (jo mazāks, jo skaitās meistarīgāka saimniece!), un klasiskais pildījums ir sīki sagriezts speķis ar sīpolu. Turklāt pīrādziņš tiek pārsmērēts ar sakultu olu, lai pēc izcepšanās būtu dzeltenbrūns un spīdīgs.
SASTĀVDAĻAS:
- 1 glāze piena
- 2,5-3 glāzes kviešu miltu
- 50 g svaiga rauga ( var arī 1 paciņa sausais raugs)
- 150g sviesta vai margarīna
- 3-4 ēd.k. augu eļļas
- 1 tējk.sāls
- 2ēd.k. cukura
PAGATAVOŠANA:
- Uzsildītā pienā izšķīdina sāli, cukuru un raugu, tad pievieno izkausēto taukvielu. Ber klāt miltus( sijājot tos caur sietiņu). Visu samaisa ar karoti un tad mīca masu ar rokām, pa daļām lēnām lejot klāt augu eļļu. Pareizās proporcijās iejaukta mīkla nelīp pie rokām, dažreiz mēdz būt, ka nepieciešams vēl nedaudz pievienot miltus un eļļu. Sagatavoto mīklu neraudzē, bet ieliek uz 30 minūtēm ledduskapī vai vēsā vietā. Pēc tam mīkla gatava cepšanai.
- No mīklas paņem tenisa bumbaslieluma gabalu un izveltnē apli, apli sagriež 4 daļās, katru no tām sīkāk, izveidojas spici trīsstūrīši – viens gals spic, 2 paplatināti. Uz platākā gala liek pildījumu – sīkos gabaliņos sagrieztu speķa gaļiņu, kas ir sajaukta kopā ar sīki sagrieztiem sīploa gabaliņiem, kuriem pievienoti arī melnie pipari. Maliņas aizloka, piespiež un piepildīto daļu ripina uz priekšu, lai izveidotos “mēnestiņš”.
- Gatavos pīrādziņus liek uz plāts , pārsmērē ar sakultu olu un ja vēlas var pievienot nedaudz ķimeņes. Pīrāgus cep 210-230 grādos līdz tie izcepušies dzeltenbrūni.
Lai Jums labi garšo! Neaizmirstiet padalīties ar šo recepti arī draugiem!